Bebek neden ağlar?
- Elza Kalpakçıoğlu
- 6 Eyl 2020
- 1 dakikada okunur
Ağlama nedir?
Ağlama, bebeklerimizin bizimle konuştuğu bir dildir. Bunu bir iletişim aracı olarak düşünmekte fayda vardır. Nasıl konuşacaklarını bilmeden bebeğiniz her isteklerini jestler, hareketler ve ağlayarak ifade ederler.
Ağlamanın farklı türleri vardır, ancak her bebeğin kendine ait bir ağlaması vardır, yine de ağlamayı iki kategoriye ayırabiliriz: fiziksel ve duygusal.
Fiziksel ağlamanın anlattıkları çok daha kolaydır. Bebeğiniz acıkmış, üşümüş veya sıcak basmış olabilir. Uyumak veya tuvaletini yapmak istiyor olabilir, gazı olabilir ya da altını kirletmiş olabilir, giysilerinden rahatsız olmuş olabilir. Ve bebeğinizin bu isteklerini karşılamak kolaydır. 🍼
Bebeğinizin duygusal ağlaması ise her şeyden çok daha karmaşıktır. Bebeğinizin tatmin olduğu ama hala ağladığı anlarınız oldu mu?
Bebeğinizin ağlamasını durdurmak için fiziksel ağlama kısmında anlatılan ve aklınıza gelen her şeyi denedikten sonra, bebeğinizin hala ağlamaya devam ettiğini yaşamış mıydınız?
Böyle bir durumda şunları düşünün. Bebeğiniz sebepsiz yere ağladığı gün evinize yeni insanlar gelmiş miydi? yeni seslerin olduğu yerlere gittiniz mi? ve büyük bir kalabalığın içerisinde bulunup bulunmadığınızı hatırlayın. Kural olarak kalabalık ve gürültülü yerler bebekler için kolay değildir. Ve o sırada uyuyor olsa bile, yine de hissediyor ve duyuyordur. Bu küçük bir insan için 'Stres'tir, ancak bu stres birkaç gün veya hafta boyunca devam edebilir.
Bebek ağlama yardımıyla stresten kurtulur. Duygusal ağlamayla başa çıkmak daha zordur. Kalabalık bir yerde ağlama meydana geldiğinde ebeveynler genellikle rahatsız olurlar. Ancak bu ağlamayı cevapsız bırakmamak önemlidir. Anne ve baba bebeğine yakın olmalıdır. En ideali çocuk ebeveynlerinin kollarında olmalıdır. Sarılarak bebekle bir olmak, acısını ve korkusunu duymak ve onunla paylaşmak gerekir. Bu dokunmalarda ve sarılmalardaki ana amaç, bebeğinizin onu sevdiğinizi ve onu duyduğunuzu anlamasıdır.
Bebek ağlayınca hormonları ortaya çıkar ve bebeğiniz rahatlar.
Bebeğinizin en iyi dinleyicileri sizlersiniz; onları dinleyin, onları duyun!
Bebeğinizin ağlama türlerini nasıl ayırt edeceğinizi şimdi biliyor musunuz?
Commentaires