HAMİLELİK, DOĞUM, BEBEK VE CORONA (COVID19)
- Elza Kalpakçıoğlu
- 14 Nis 2020
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Eyl 2020
Hepimizin #evdekal dığı şu günlerde hamileler, yeni doğum yapanlar ve doğuma hazırlananların aklında yaşadığımız pandemi süreciyle ilgili birçok soru olduğunu düşünerek birçok uluslararası kuruluşun açıklamalarından derlediğimiz soru cevap kısmını sizlere aktarmak istedik. Çalışmamızda Harvard Tıp Fakültesi (HMS) , Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve İngiltere Kraliyet Akademisi kadın hastalıkları ve doğum fakültesi (RCOG) 'nin yayınlarından faydalanılmıştır.
COVID19 Gebelik, doğum ve bebek ile ilgili sıkça sorulan sorular;
Hamile kadınlar, corona bulaşma olasılığı konusunda daha yüksek risk altında mıdır?
DSÖ tarafından yapılan açıklama, COVID19 enfeksiyonunun hamile kadınlar üzerindeki etkilerini anlamak için araştırmaların devam ettiği yönündedir. Veriler sınırlıdır, ancak şu anda toplumdan daha ağır hastalık riski altında olduklarına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, vücutlarındaki ve bağışıklık sistemlerindeki değişiklikler nedeniyle, hamile kadınların bazı solunum yolu enfeksiyonlarından kötü şekilde etkilenebileceğini biliyoruz. Bu nedenle, kendilerini COVID19'a karşı korumak için önlemler almaları ve olası semptomları (ateş, öksürük veya nefes almada zorluk dahil) sağlık uzmanlarına bildirmeleri önemlidir.
Eğer corona virüsüne yakalanırsam fetüsün veya yenidoğan bebeğime hastalığı geçirme riski var mıdır?
Bu konuyla ilgili HMS tarafından yapılan araştırmalara konu sınırlı sayıda vaka ve ufak bir raporlama sözkonusudur. Eldeki kısıtlı veri ışığında raporlarındaki kadınların çoğunda gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde COVID19 görülmüştür. Enfekte olan ve semptomları gösteren 9 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırma, bebeklerinin hiçbirinin virüsden etkilenmediğini gösterdi. Virüs hiçbirinde bebek boğazındaki mukozada, amniyotik sıvıda veya anne sütünde görülmedi. Enfekte olmuş otuzsekiz kadınla yapılan bir başka çalışmada ise, yeni doğan bebeklerin hiçbirinin hastalık testi pozitif çıkmamıştır.
Enfeksiyonu bir fetüse geçirme riski çok düşük gibi görünmektedir. Halen COVID-19 ile maternal enfeksiyona bağlı fetal malformasyon veya etkilere dair bir kanıt yoktur.
DSÖ'nun açıklamasında ise COVID19 olan hamile bir kadının hamilelik veya doğum sırasında virüsü fetüsüne veya bebeğine geçirip geçiremeyeceğinin bilinmediği vurgulanmıştır. Bugüne kadar, virüs amniyotik sıvı veya anne sütü örneklerinde bulunmamıştır.
Hamilelikte coronadan nasıl korunmalıyız?
Hamile kadınlar, COVID19 enfeksiyonunu önlemek için herkesin aldığı aynı önlemleri almalıdırlar, Ellerinizi alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile sık sık yıkayın,
Kendinizle başkaları arasında boşluk (sosyal mesafe min 2m) bırakın ve kalabalık alanlardan kaçının,
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının,
Solunum hijyeninin uygulayın. Bu, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bükülmüş dirsek veya doku ile kaplamak anlamına gelir. Ardından kullanılmış mendil veya bezi hemen atın,
Ateş, öksürük veya nefes almakta güçlük çekiyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. Bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce arayın ve yerel sağlık kurumunuzun talimatlarını izleyin,
DSÖ ayrıca hamile kadınların ve COVID19'dan etkilenenler de dahil olmak üzere yakın zamanda doğum yapmış kadınların rutin bakım randevularına katılmasını önermektedir. Bunu doktorunuzla planlayın.
Doğum öncesi ziyaretlerime devam etmeli miyim?
HMS ise yeni doğum yapmış veya yapacak olan kadınların rutin kontrolleri hakkında daha detaylı bilgilendirme yapmıştır. Doğum öncesi ziyaretler anne ve fetüs sağlığın sağlanması için önemlidir. Bununla birlikte, şu anda karşılaştığımız küresel pandemi göz önüne alındığında, birçok kadın doğum uzmanı ya ziyaretler arasındaki aralığı arttırıyor ya da tele sağlık ziyaretlerini teşvik ediyor. Doğum uzmanınıza evde kullanmak için bir tansiyon aleti satın almanız ve bebeğinizin hareketlerini izlemeniz gerekip gerekmediğini sorun. Sağlığınız veya bebeğinizin sağlığı hakkında endişeleriniz varsa, lütfen doğum ekibinizi arayın. Kadınlara doğum uzmanlarıyla doğum öncesi bakımları hakkında konuşmalarını ve doğum uzmanlarının uygun olduğunu düşündükleri sürece randevulara devam etmelerini öneriyoruz. Doktorların, kadın doğum uzmanlarının bile acil bir duruma yönlendirileceğinden ve doğum yaparken müsait olmayabileceğinden endişeliyim. Durum böyle mi olacak? Hastaneler, hastane personelinin yönlendirilmesini gerektirebilecek acil durumlar için beklenmedik durum planları yapmaktan sorumludur. Doğum uzmanınızın planlardaki herhangi bir değişiklik hakkında sizi güncel tutabilmeleri gerekir. Sağlık ekibinize bunu sorun. Doğum uzmanınız ile doğumunuzu planlayın, doğuma giderken tüm koruyucu önlemlerinizi alın ve sosyal mesafeye dikkat edin. Doğumdan sonra hastanede zaman geçirmekten endişeliyim. Bu COVID19'a maruz kalma riskimi artırabilir mi? HMS bu konuyla iligili şu aşıklamayı yapmıştır. Hastane personeli ve doğum ekibiniz hastaneye gelen insan sayısını en aza indirmeye çalışıyor. COVID19 için değerlendirilmesi gereken herkesin diğer hastalardan izole edileceğinden emin olmak için kurallar vardır. Tüm sağlık personeli COVID19'a maruz kalma riskinizin düşük olduğundan emin olmak için çok çalışmaktadır. Hastanede maruz kalma risklerini en aza indirmek için birçok önlem alınmaktadır. Bunu yapmayı seçerseniz, kendinizi iyi hissettiğiniz ve doğumunuz karmaşık olmadığı sürece, doğumdan sonra normalden daha erken eve gitmek mümkün olabilir. Doğum ekibinizle bu konuda konuşun.
Corona olduğundan şüphelenilen veya teyit edilen hamile kadınların sezaryen ile doğum yapması gerekiyor mu? Hayır. DSÖ'nün tavsiyesi sezaryen ameliyatlarının yalnızca tıbbi gerekçelerle yapılması gerektiğidir. Doğum şekli bireyselleştirilmeli ve bir kadının doğum endikasyonlarıyla birlikte tercihlerine dayanmalıdır.
Corona virüsün hamile kadınlar üzerinde nasıl bir etkisi vardır? RCOG'nin açıklamasına göre genel olarak, hamile kadınların corona virüse enfekte olmaları durumunda diğer sağlıklı yetişkinlerden daha iyi olma olasılığı daha yüksek görünmemektedir. Gebe kadınların büyük çoğunluğunun sadece hafif veya orta derecede soğuk algınlığı / grip benzeri semptomlar yaşayacağı beklenmektedir. Öksürük, ateş, nefes darlığı, baş ağrısı ve koku hissi kaybı diğer ilgili semptomlardır. Zatürre gibi daha şiddetli semptomlar, yaşlı insanlarda, bağışıklık sistemi zayıflamış veya uzun süreli rahatsızlıklarda daha yaygın gibi görünmektedir. Şimdiye kadar, bu enfeksiyonu alan hamile kadınların diğer sağlıklı bireylerden daha ciddi komplikasyon riski altında olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Corona virüsü enfekte olmuşsam bebeğimi emzirebilir miyim?
DSÖ, COVID19 enfekte olan kadınlar bunu yapmak isterse emzirebilirler. Ancak neler yapmalıdırlar, Mümkün olduğunda maske takarak beslenme sırasında solunum hijyeni uygulayın; Bebeğe dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın, Dokundukları yüzeyleri rutin olarak temizleyin ve dezenfekte edin,
HMS de anne sütünde virüs olduğuna dair bir kanıt olmadığını bildirmektedir. Virüsün solunum damlacıkları yoluyla yayıldığı göz önüne alındığında, anneler ellerini yıkamalı ve bebeklerin virüse maruz kalmasını en aza indirmek için bir yüz maskesi takmalıdır. Kraliyet Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar, COVID19 ile enfekte olan annelerin bir başkasının bebeği beslemesine izin vermek için anne sütü sağmalarını önerir. (Göğüs pompası parçalarının uygun hijyen ve temizliğini kullandığınızdan emin olun.) Bununla birlikte, CDC (hastalık kontrol ve önleme merkezi) standartlarında el yıkama (https://www.youtube.com/watch?v=1Vkx7V496cc) ve yüz maskesi takmanın bebek için riskleri en aza indirmesi gerektiğini belirtir.
Corona enfekteyim ve bebeğimi doğrudan emzirebilecek kadar iyi değilim. Ne yapabilirim? DSÖ, COVID19 veya diğer komplikasyonlar nedeniyle bebeğinizi emzirmek için çok iyi olmamanız durumunda, bebeğinize mümkün olan, mevcut ve sizin için kabul edilebilir bir şekilde anne sütü sağlamasının desteklenmesi aşağıdaki yollarla olabilir, Süt sağmak, Relaktasyon (duran sağımın tekrarlanması), Donör anne sütü,
Comments